Sulge

Logi sisse

Kiireks sisenemiseks

Kui teil on kliendikaart, mis ei ole ID-kaardi põhine siis palume teil digikonto loomiseks pöörduda Südameapteeki.
Menüü
Südameapteek
Hooaeg
Seedeelundkond on tähtsam, kui oskame arvata

Seedeelundkond on tähtsam, kui oskame arvata

Hea tervise üks põhialus on korras seedesüsteem. Seetõttu on tähtis teada, kuidas see tervena hoida, eriti sel põhjusel, et me saame selle jaoks palju ise ära teha.

Väga suurel määral sõltub seedeelundkonna tervis meie elustiilist ja sellest, mida suhu pistame. Igapäevased mõjutajad on toit, vaimne ja füüsiline stress ning soole mikrofloora.
Sageli esinevad seedeelundkonna probleemid on mao liighappesusest tingitud kõrvetised, limaskesta kahjustused, kõhupuhitus, raskustunne kõhus, kõhuvalu, kõhukinnisus, kõhulahtisus, hemorroidid.

Toidu teekond on üsna pikk

Hästi funktsioneeriv seedimine koosneb mitmest protsessist.

  • Esimeseks mehaaniline seedimine ehk toidu mälumine ja purustamine.
  • Teiseks keemiline seedimine ehk toidu lagundamine ensüümide ja teiste ainete poolt.
  • Kolmandaks absorptsioon ehk toitainete liikumine läbi soole limaskesta vereringesse.
  • Neljandaks väljaheite moodustamine ja väljutamine.

Nende protsesside juures osaleb mitu seedeelundkonna osa, neist põhilisemad on suuõõs, magu, peensool ja jämesool. Oma roll on ka maksal ja kõhunäärmel.
Suuõõnes toimub toidu mälumine ja peenestamine, seejuures seguneb toit süljega, milles sisaldub süsivesikuid lõhustav ensüüm amülaas. Siin tasub meeles pidada, et tähtis on toitu põhjalikult mäluda ja mitte suuri tükke alla neelata. Halvasti mälutud toitu on hiljem raske seedida ja sellega koos võivad ilmneda puhitus, raskustunne kõhus, kõhukinnisus või -lahtisus, rääkimata sellest, et osa toitainetest jääb omastamata.
Läbi söögitoru jõuab toit makku. Maos jätkub toidu mehaaniline segunemine. Lisaks seguneb toit maomahlaga, mis sisaldab pepsiini – ensüümi, mis lagundab valke. Maost edasi liigub toit väikeste portsude kaupa peensoolde.
Peensooles toimub põhiline toidu lagundamine ensüümide ja teiste ainete abil ning toitainete liikumine vereringesse. Suurem osa ainetest, mis lagundavad toitu, jõuab peensoole algusosasse – kaksteistsõrmiksoolde. Siin on tähtis roll kõhunäärmel, mis toodab ensüüme nii proteiinide, süsivesikute kui ka lipiidide lagundamiseks. Lipiidide ainevahetusele aitab kaasa maksas toodetud sapp.
Toidu teekond lõpeb jämesooles, seal toimub vee ja soolade absorbtsioon seedimata toiduosakestest ning moodustub roe.

Kuidas seedimine korras hoida?

Kõige parem viis korrastada seedimist on õigesti süüa. Toit peab olema mitmekesine ja tasakaalustatud. Söögi valmistamisel võiks eelistada aurutamist või küpsetamist madalal kuumusel. Vältima peaks grillimist ja õli sees küpsetamist, samuti toore toidu söömist.
Toidud, mida eelistada, on juurviljad (seller, porgand, spinat, suvikõrvits), puuviljad (õunad, pirnid), kana või väherasvane kala, teraviljad (tatar, kaer).
Seedimise normaalseks funktsioneerimiseks on ülioluline olla füüsiliselt aktiivne. Iga päev tuleks võimalikult palju kõndida.

Seedetegevust on võimalik toetada. Kuidas?

Mälu toitu põhjalikult, mälumine on seedimise ainus kontrollitav protsess. Võta toidu kõrvale midagi mõru, see stimuleerib seedimist. Söö fermenteeritud toitu (nt keefir, jogurt), see sisaldab probiootikume ja prebiootikume, mis normaliseerivad seedefloorat. Ürita olla vähem stressis ja proovi rohkem puhata, sellega soodustad seedimise normaalset funktsioneerimist. Väldi töödeldud ja kiirtoitu. Need toidud ei ole tasakaalustatud ja sisaldavad aineid, mis ärritavad seedeelundeid. Joo päeva jooksul piisavalt vett ja väldi magustatud jooke (ka mahlasid). Vähenda alkoholi tarbimist.

Bakteritel on seedimises tähtis roll

Meie sooles elab miljardeid baktereid, mis moodustavad seal mikrofloora. See on tasakaalustatud süsteem eri liiki bakteritest. Bakterid osalevad toidu lagundamises, hoiavad limaskesta, kaitsevad keha halbade bakterite eest ja osalevad teatud vitamiinide sünteesis. Seetõttu on tähtis, et bakterite osakaal oleks paigas, et kõik need funktsioonid täidetud saaksid.
Kui bakterite tasakaal läheb paigast, näiteks võtate antibiootikume või toitute valesti, võivad kergesti tekkida seedehäired, nagu kõhupuhitus, kõhulahtisus, kõhuvalu. Seetõttu on soovitatav võtta probiootikume, kui tekib mõni seedehäire – nii aitame organismil kiiremini sellest vabaneda. Probiootikume saab fermenteeritud toidust, kuid ka kontsentreeritud kujul apteegist.

Maks on organismi keemialabor

Lisaks sellele, et maks toodab sappi, mis on vajalik lipiidide seedimises, osaleb see sooletikust absorbeeritud toitainete töötlemises. Nendest toitainetest sünteesib maks keerukaid ühendeid, mis on vajalikud organismi toimimiseks. Maks neutraliseerib toiduga saadud toksiine ehk mürke ja osaleb ravimite lagundamises.
Seetõttu on vaja maksa eest hoolt kanda ja inimene saab selle jaoks ise palju ära teha, näiteks vähendada tarbitavat alkoholikogust, süüa vähem rasvast toitu, mitte üleannustada ravimeid ja tarvitada neid teadlikult, vaktsineerida hepatiidi vastu ning vajadusel teha maksa toetavaid toidulisandikuure.

Ülioluline on seedimine korras hoida. Nii pole teil seedehäireid, tugevneb immuunsus ja paraneb üldine enesetunne, kuna organid ning kõik sellega seonduv ja vajalik saab takistamatult toimida.

Mis võib ärritada seedekulglat?

  • Kiudainevaese toidu söömine
  • Rasvase toidu söömine
  • Alkohol
  • Suitsetamine
  • Vähene füüsiline aktiivsus
  • Reisimine
  • Stress
  • Suure koguse piimatoodete tarvitamine
  • Lahtistite üleannustamine
  • Kaltsiumi või magneesiumi sisaldavate antatsiidide kasutamine
  • Mõnede ravimite kasutamine (näiteks antidepressandid, rauapreparaadid, opioidid)
Sulge

Toote tagasiside