Eratreener kirjutab: jõutreening vs kardio - Südameapteek

13.01.2019

Eratreener kirjutab: jõutreening vs kardio

Milline trenn on parem - kas kardio või jõutreening? Eratreener selgitab.

Spordiklubide täitumisel sügise hakul seisab suur osa trennifänne küsimuse ees, kumb ikkagi on efektiivsem – kas joosta lõputuid kilomeetreid või asuda kohe raskusi tõstma. Lühike vastus oleks, et tee mõlemat. Kohe ja korraga.

Müüt

Üks levinumaid müüte jutustab meile sellest, et kõigepealt tuleks vabaneda rasvapolstrist ja alles siis hakata lihvima selle alt paljastuvat siluetti ehk lihaskonda. Nii loogiliselt kui see ka ei kõlaks, ei ole inimese füsioloogia sedavõrd mustvalge.

Rasvapõletuseks kombineeri kardio- ja jõutreeninguid

Rasvapõletus toimub kombineeritud treeningute tulemusel. Keha tahab pidevalt üllatusi, et mitte mugavaks muutuda. Siiski on kardiotreening enamasti esimene valik, mille poole (taas)alustajad vaatavad, sest efekt on kohene – palju higi ja lõõtsutamist ning tunne, et nüüd on kõvasti vihutud!

Suurenenud jõuvarud tugevdavad luude tervist

Südame tervisele on kardio elementaarne vajadus, sellest ei saa üle ega ümber. Kuid jõutreeningut tasub vaadata pikaajalise investeeringuna. Ilma naljata, see on meie neljas pensionisammas. Suurenenud jõunäitajad tugevdavad luude tervist, muutes need jäigemaks ja vastupidavamaks.

Huvi pärast võib paluda perearstilt saatekirja Põhja-Eesti regionaalhaigla luudensiomeetria mõõtmisele, kus DXA masin selgitab röntgeni abil välja luutiheduse ning näitab vastaval skaalal meie skeleti bioloogilist vanust.

Nii ebaseksikalt kui see ei kõla, pole tegemist protseduuriga, mida kaaluda pensionieas, vaid juba nüüd. Tulemused võivad jahmatada. Lisaks näitab DXA skaneering kehakoostist ehk lihas- ja rasvaprotsenti palju täpsemalt kui masinad spordiklubides.

Kehakoostise mõõtmine

Siit jõuamegi kehakoostiseni, mis võiks olla iga treenija esimene prioriteet. Lihas- ja rasvamassi vahekord määrab meie ainevahetuse kiiruse, üldise jõudluse ja enesetunde ning alles „kõrvaltootena“ väljanägemise. Kehakoostist aitab parandada üksnes jõutreening.

  • Kehakoostist saab mõõta ka Südameapteekides. Vaata siit

Jõutreeningu eelis kardio ees

Jõutreeningu eelis kardio ees on püsivalt suurem energiakulu.

Treenimata inimese kaloripõletus lõpeb hetkel, kui jooksulint kinni vajutatakse. Suurem lihasmass hoolitseb selle eest, et kütus põleb mootoris edasi ka siis, kui auto ise enam ei liigu. Igapäevaelus tähendab see vajadust (ja võimalust!) rohkem süüa, et oma keha eest hoolt kanda.

Selleks, et hoida ainevahetust ja rasvapõletust pidevas töös, võikski kombineerida mõlemat.

Ka BodyPump on pigem kardiotreening

Oluline on tähele panna, et kardio alla kuulub enamik spordiklubides pakutavatest rühmatreeningutest – isegi BodyPump ja muud „koosviibimised“, kus kasutatakse kangilaadseid treeningvahendeid. Need pole võrreldavad täisväärtusliku jõusaalitreeninguga, sest korduste arv ja tempo on enamasti liiga kõrged ning raskus liiga väike.

Seega tasub alustada jõutreeninguga juba alguses

Isegi kui tundub, et see vaid suurendab rammumehe või –naise väljanägemist, siis paralleelselt kardioga on selline lähenemine hulga tulemuslikum ja jätkusuutlikum, kui üksnes kilomeetrite läbimisele suunatud treening. Jõutreening vähendab keharasva sama edukalt kui kardio, muutes seejuures meie luud ja lihased tugevamaks ja üldpildi atraktiivsemaks.

Mõnusaid treeninguid! 

Autor: Eratreener ja elustiiliblogija Marian Võsumets

Tootesoovitused

Sarnased postitused:

  •  Ortoosid - sinu abimehed igapäevaelus

    Ortoosid - sinu abimehed igapäevaelus

    Loe rohkem

  • Viis lihtsat tervisenippi, mida iga mees peaks teadma

    Viis lihtsat tervisenippi, mida iga mees peaks teadma

    Loe rohkem

  • Kuidas liigeste probleeme ennetada ja leevendada?

    Kuidas liigeste probleeme ennetada ja leevendada?

    Loe rohkem

  • Oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped tasakaalu

    Oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped tasakaalu

    Loe rohkem

Vaata kõiki